Ahdisteluepäilyjä tuli ilmi Iisalmessa

Turvapaikanhakijamiehet ovat muutamien iisalmelaisnaisten mielestä käyttäytyneet tunkeilevasti. Kyseinen tunkeilu on ollut enimmäkseen huutelua, seuraamista, tuijottelua ja ehdottelua.

Iisalmelainen 29-vuotias nainen kertoo ulkomaalaisen miehen tarttuneen häntä ranteesta ja lähteneen kuljettamaan haluamaansa suuntaan yöllä pitserian ulkopuolella. Miehen mukana kadulla oli myös kaksi muuta ulkomaalaista miestä.

Mies oli aiemmin pitseriassa näyttänyt kääntäjäohjelman avulla puhelimensa näytöltä seksistisiä ehdotuksia naiselle.

Nainen on varma siitä, että kyseessä oli turvapaikanhakija.

– Tämä on pieni kaupunki ja tiedän ne afgaanipakolaiset, jotka tulivat tänne pari vuotta sitten. Kyseisiä miehiä en ollut nähnyt aiemmin eivätkä he puhuneet suomea eivätkä englantia, nainen kertoo.

Hän teki asiasta ilmoituksen poliisille, mutta poliisin mukaan teko ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

– Seksuaalinen ahdistelu tulee kyseeseen silloin, kun joku tekee koskettelemalla toiselle seksuaalisen teon. Nyt kyseeseen voisi tulla kunnianloukkaus. Asianomistaja on kuitenkin ilmoittanut, ettei hänellä ole vaatimuksia tekijää kohtaan, rikoskomisario Veli Pallonen toteaa.

Toisen 18-vuotiaan iisalmelaisnaisen sekä 16-vuotiaan neitokaisen tapauksessa kyse oli seuraamisesta, huutelusta ja tuijottelusta. Tapauksista ei poliisille kuitenkaan ilmoitettu.

– Säikähdin niin, etten enää uskalla liikkua kaupungilla yksin, 18-vuotias kertoo.

Joulukuun vaihteessa Iisalmen hätämajoituskeskukseen tuli 25 miestä Irakista. Pari viikkoa aiemmin Seurahuoneelle majoittui 50 turvapaikanhakijaa, jotka ovat lähinnä perheitä.

SPR:n Pohjois-Savon vastaanottokeskusten johtaja Pekka Räsänen, eikö uusista tulijoista informoida paikkakuntalaisia lainkaan?

– Kyse oli pelkästään sisäisestä siirrosta. Turvapaikanhakijoita siirrettiin erä Liperin Vaiviosta Iisalmeen. Seurahuoneen hätämajoituskeskuksessa on 125 paikkaa ja mikäli kyseinen luku merkittävästi ylittyisi, toki tiedottaisimme asiasta.

Iisalmen Seurahuone on Räsäsen mukaan turvapaikanhakijoiden sijoituspaikkana varsin hyvä.

pekka räsänen vastaanottokeskuksen johtaja pohjois-savo
Pekka Räsänen

– Majoittuneena on lapsiperheitä ja erä yksittäisiä turvapaikanhakijoita. Parhaillaan maahanmuuttovirastossa harkitaan sitä, olisiko Seurahuone syytä muuttaa vuodenvaihteen jälkeen vastaanottokeskukseksi vai jatkaako se hätämajoituskeskuksena.

– Ymmärtääkseni yrittäjillä olisi halua jatkaa toimintaa pidempiaikaisilla sopimuksilla, Räsänen sanoo.

Iisalmen epäillyistä ahdistelutapauksista Räsäsellä ei ole mitään tietoa.

Perjantaina julkisuuteen tullut tieto kahden terroristisista murhista epäillyn irakilaismiehen Forssan seudulla tapahtuneesta pidätyksestä kantautui Räsäsen korviin vasta torstaina illansuussa.

Minkälaisia ajatuksia kyseinen tapaus herättää?

– Eihän tuollainen uutinen hyvältä kuulosta. Positiivinen puoli asiassa on se, että keskusrikospoliisi näyttää toimivan tehokkaasti. Toki muidenkin kuin Krp:n kannattaa olla kuulolla mitä missäkin tapahtuu tai on tapahtumassa.

Kommentteja