Lasten tulo huoneeseen keskeytti veriteon – hovi ei lieventänyt isän tuomiota

35-vuotias mies sai tapon yrityksestä neljä vuotta vankeutta.

  • Mies yritti surmata ex-puolisonsa, koska tämä ei hyväksynyt hänen elämäntapaansa
  • Mies halusi pitää useita puolisoita, mutta nainen ei saisi olla muiden miesten kanssa
  • Veriteko keskeytyi, kun parin tarhaikäiset lapset tulivat paikalle

Helsingin hovioikeus on tuoreella päätöksellään pitänyt ennallaan Espoon käräjäoikeuden tapon yrityksestä viime vuoden heinäkuussa antaman tuomion.

Käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaalle miehelle neljä vuotta vankeutta. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati lyhyempää vankeusrangaistusta.

Oikeuden mukaan mies yritti tappaa naisen, koska nainen ei hyväksynyt miehen elämäntapaa.

”Kuolet tänään”

Tuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat viime vuoden tammikuussa, kun flunssan takia päiväunilla ollut nainen heräsi siihen, että hänen ex-puolisonsa istui sängyssä hänen päällään.

Mies piti toisella kädellään naista rinnuksista kiinni, toisessa hänellä oli pitkä ohut veitsi.

– Tänään on sinun viimeinen päivä ja kuolet tänään, mies oli naisen kertoman mukaan sanonut.

Mies oli päässyt asuntoon sisään naisen nukkuessa, kun heidän tarhaikäinen tyttärensä oli avannut oven.

Nainen koetti turhaan päästä tilanteesta pois puhumalla. Mies yritti lyödä häntä useita kertoja kaulaan ja kasvojen alueelle. Nainen onnistui tarttumaan kiinni veitsestä ja esti näin iskuja osumasta kunnolla. Iskut osuivat kasvoihin aiheuttaen useita pinnallisia viiltohaavoja. Veitseen tarttumisen seurauksena naisen molempiin käsiin tuli useita syviä viiltohaavoja.

Mies ja nainen kamppailivat makuuhuoneessa ja mies pahoinpiteli naista eri tavoin. Tilanteessa nainen kaatui lastensängyn päälle niin rajusti, että sänky hajosi.

Naisen ollessa maassa ex-puoliso oli yrittänyt sitoa tämän käsiä ja jalkoja mukanaan tuomilla huiveilla ja naruilla.

Lasten tulo pelasti

Veriteko keskeytyi, kun ex-pariskunnan yhteiset lapset saapuivat huoneeseen. Miehen ulos telkeämät lapset pääsivät huoneeseen, koska nainen oli saanut vedettyä oven eteen tukkeeksi laitetun sängyn pois tieltä. Lapset olivat kuulleet tapahtumien ääniä huoneesta ja koputelleet itkien oveen.

Naisen mukaan lapset olivat huoneeseen tultuaan sanoneet miehelle, että ”älä tapa äitiä”.

Mies heitti lapset nähtyään veitsen pois kädestään. Hetkeä myöhemmin mies poistui asunnosta veitsi mukanaan

Mies kiisti teot oikeudessa. Miehen mukaan hän oli tullut käymään naisen luona ja tämä oli itse päästänyt hänet sisään asuntoon. Tämän jälkeen nainen oli yllättäen käynyt hänen kimppuunsa veitsi kädessään. Miehen mukaan nainen saattoi saada vammoja tilanteessa, missä hän oli yrittänyt saada veistä pois tämän kädestä.

Haki lähestymiskieltoa

Pariskuntaa ei ollut vihitty avioliittoon Suomen avioliittolain mukaan, mutta he olivat olleet naimisissa islamin lain mukaan. Heillä on kaksi yhteistä lasta, jotka olivat tekohetkellä kolme ja neljä vuotta. Nainen oli saapunut Suomeen vuonna 2005, ja pariskunta tapasi toisensa vuonna 2010.

Molemmilla on taustallaan myös aiempi liitto muualla kuin Suomessa. Miehellä on myös Suomessa lapsi yhden kolmesta puolisostaan kanssa.

Pariskunnan välit viilenivät vuoden 2014 jälkeen, kun mies halusi lähteä yhteisestä kodista toisen perheensä luokse. Nainen oli pyytänyt miestä jäämään. Nainen olisi halunnut, että he menisivät naimisiin ja olisivat perhe. Hän halusi, että mies jättäisi muut naiset. Mies halusi kuitenkin pitää useampia vaimoja ja elää toisin kuin suomalaisessa yhteiskunnassa on tapana.

Naisen mukaan mies alkoi seurailla häntä, ja lähetteli hänelle uhkaavia viestejä. Nainen oli alkanut pelätä, koska mies oli kieltänyt häntä menemästä naimisiin toisen miehen kanssa. He olivat yhä liitossa islamilaisen lain mukaan.

Kaksi kuukautta ennen nyt oikeudessa käsiteltyä veritekoa nainen haki miehelle lähestymiskieltoa. Espoon käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen. Länsi-Uudenmaan poliisi oli kuitenkin määrännyt väliaikaisen lähestymiskiellon.

Tuomio pysyi

Käräjäoikeuden neljäksi vuodeksi vankeuteen tuomitsema mies vaati hovioikeutta lyhentämään hänelle tuomittua vankeusrangaistusta.

Hovioikeus kuitenkin piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa sellaisenaan.

Oikeuden mukaan miehen menettelyn päättäväisyys, väkivallan määrä ja uhrille aiheutuneet vammat ilmensivät miehen aikomuksen surmata nainen. Oikeuden mukaan surmaamisyrityksen taustalla oli pitkään jatkunut erimielisyys ja riitaisuus asianosaisten välillä. Miehen tarkoituksena oli saada riitaisa tilanne loppumaan voidakseen elää myös toisen perheensä kanssa naisen estämättä.

Iltalehti ei julkaise tuomitun nimeä uhrin ja tämän läheisten suojelemiseksi.

Kommentteja