Laittoman maahantulon järjestäminen, Juha Petri Sipilä

Laittoman maahantulon järjestämiseen syyllistyy se, joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä tuo tai yrittää tuoda maahan ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon tarvittavaa passia, viisumia tai oleskelulupaa, järjestää tai välittää sanotulle ulkomaalaiselle kuljetuksen Suomeen tai luovuttaa toiselle väärän tai väärennetyn passin, viisumin tai oleskeluluvan käytettäväksi maahantulon yhteydessä.

Jos laittoman maahantulon järjestämisessä aiheutetaan tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila tai näihin rinnastettavaa erityisen tuntuvaa kärsimystä tai rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Rangaistavuuden edellytyksenä on myös, että rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Rangaistuksena törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

ScreenShot003

Auta meitä. Olen 17-vuotias, minut siepattiin ja isäni tapettiin Bagdadissa, vetoaa irakilainen Fahad Firas Aday pääministeri Juha Sipilään (kesk.) Heikinharjun täpötäydessä vastaanottokeskuksessa Oulussa lauantaina.

Pääministeri rauhoittelee nuorta miestä ja lupaa, että asioihin haetaan ratkaisuja.

Sipilän mainitsema yksi historian suurin kansainvaellus tuntuu Heikinharjussa pienoiskoossa. Pohjoisesta reitistä Tornionjoen yli on tullut maahanpyrkijöiden vilkkain väylä.

Sipilän mukaan turvapaikanhakijoiden määrä voi tänä vuonna jopa kymmenkertaistua viime vuodesta. Virallinen arvio tämän vuoden määristä on noin 20 000–30 000.

– Mitkään sopimukset eivät toimi tällä hetkellä ja rajat vuotavat, Sipilä sanoo.

Turvapaikanhakijat haluaisivat päästä nopeasti eteenpäin vastaanottokeskuksesta. Ryhmä miehiä valittaa, että tilaa ei ole tarpeeksi, sopivista vaatteista on pulaa, suihkuun ei pääse, on melua ja hajua, eikä ruokakaan maita.

– Madame, auttakaa, tarvitsen lääkäriä, patjalla istuva mies pyytää ja näyttää haavaansa.

300 hengelle tarkoitetussa keskuksessa on yli 600 ihmistä.

Vastaanottokeskusten riittämättömyyteen, henkilöstöpulaan ja ulkomaalaispoliisin resursseihin etsitään hallituksessa ratkaisua ensi tiistaina.

Sipilä uskoo, että ongelmiin löytyy yhteinen näkemys myös perussuomalaisten kanssa.

– Hallituksen sisällä löydetään ihan varmasti tilanteen vaatima kompromissi, Sipilä ennakoi.

Sipilä myöntää, että Suomessa ei ole varauduttu näin suuriin turvapaikanhakijoiden määriin ja valtio lähti hitaasti liikkeelle. Akuutti tilanne pitää hänen mukaansa kuitenkin hoitaa alta pois.

– Ihmisille pitää näyttää, että heistä välitetään ja he ovat tervetulleita tänne, Sipilä sanoo.

Sipilä yllätti lauantaiaamuna kertomalla Ylen haastattelussa, että hän antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuodenvaihteessa.

Sipilän mukaan kyseessä ei ollut suunniteltu ulostulo vaan tunnepitoinen ratkaisu. Ajatus oli Sipilän puolison Minna-Maaria Sipilän.

– Tämä on meidän perheen tapa auttaa, Sipilä sanoo.

Asiaan vaikuttaa myös se, että Sipilän oma äiti on kotoisin luovutetun Karjalan Suojärveltä. Evakkoperhe sai ensimmäisen majoituksen Tikkakoskelta ja myöhemmin Kajaanista.

– Autettu on ennenkin, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan yksityiskodit ovat turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa hyvä vaihtoehto, jolla voidaan helpottaa vastaanottokeskusten paineita. Sipilä kävi äskettäin Libanonissa, jossa pakolaisten kotimajoitus on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Sipilä ei ota kantaa siihen, pitäisikö turvapaikanhakijan kotiinsa majoittaville maksaa esimerkiksi omaishoitajan kaltaista tukea.

– En edes tiedä, saako siitä nyt rahaa, hän toteaa.

Oman Kempeleen kotinsa käytöstä hän ei aio ottaa maksua.

Kotimajoituksen ohjaamiseen tarvitaan Sipilän mukaan vastaanottokeskusten kaltaista tahoa. Yksityiskotien tarjoamaa apua voisi Sipilän mukaan käyttää myös kotouttamisessa.

Ruotsista on huomautettu, että se otti 70 000 suomalaista sotalasta turvaan sodan jaloista toisen maailmansodan aikana.

Onko tämä meidän kunniavelkamme maksua?

– No, tämä tilanne on meillä edessä ja inhimillisyys velvoittaa meitä, Sipilä vastaa.

Kommentteja