Palkkamurhan tilaaja kaasutti ex-perhettään postiluukusta

Rovaniemen hovioikeus on vahvistanut Oulun käräjäoikeuden tuomion, jossa käsiteltiin Ramin Mansourin ne syytteet, joita ei käsitelty varsinaisessa murhaoikeudenkäynnissä.

Mansouri tuomittiin neljästä ex-vaimoonsa kohdistuneesta lähestymiskiellon rikkomisesta, ex-vaimon pahoinpitelystä, laittomasta (tappo)uhkauksesta, kotirauhan rikkomisesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

ma_etu_010116TM_uu

Rangaistus näistä ennen murhaa tehdyistä teoista olisi laskennallsesti ollut pari vuotta vankeutta, mutta koska Mansouri on jo tuomittu elinkautiseen, oikeus yhdisti nämä rikokset elinkautisrangaistukseen. Ajatus tässä on se, että jos ajallisesti varhemmat rikokset olisi käsitelty murhaoikeudenkäynnissä, rangaistus olisi ollut joka tapauksessa sama elinkautinen.

Uutta maksettavaa Mansourille toki kertyi. Hänen tulee maksaa entiselle vaimolleen erilaisia korvauksia 8 200 euroa, kolmelle lapselleen yhteensä 3 800 euroa, entiselle anopilleen 2 500 ja entiselle apelleen 2 300 euroa.

”Kyse oli kunniasta”

Tuoreen päätöksen mukaan Mansouri pahoinpiteli kerran vaimoaan ja uhkasi tappaa tämän. Ex-vaimo pakeni kodistaan vanhempiensa luokse omakotitaloon.

Mansouri alkoi seuraavaksi häiriköidä ex-vaimon vanhempien luona. Koko naapurusto kuuli arvattavasti huudot.

Nimittelyn lisäksi Mansouri uhkasi tappaa.

Kertomansa mukaan hänellä keitti yli, kun hän kuuli läheisiltään tietoja ex-vaimonsa uudesta suhteesta. Mansouri väitti laittomia uhkausia käsiteltäessä oikeudelle, ettei hänellä ollut tässä vaiheessa enää mitään vaatimuksia entistä vaimoaan kohtaan, mutta hän halusi uuden miehen lastensa luota pois.

Ex-vaimon ja ex-appiukon mukaan Mansourin viesti oli toinen: kyse oli muslimimiehen kunniasta ja ex-vaimon vanhempien olisi tullut käskeä tämän palata Mansourin luokse.

Mansouri kiisti muslimipuheet. Hän ei mielestään ole muslimi, eikä heillä ei ole kotona ollut koskaan riitaa uskonnosta.

Perhe pakeni parvekkeelle

Mansouri rikkoi lähestymiskieltoa useita kertoja. Pahin tapaus sattui elokuussa 2011, kun Mansouri ilmestyi ex-vaimonsa ja kolmen lapsen oven taakse.

Vaimon mukaan Mansouri ilmoitti tulleensa tappamaan hänet. Vaimo kertoi nähneensä ovisilmästä, kuinka hänen entinen miehensä otti kassistaan jotakin.

Kyseessä oli pippurikaasu tai vastaava aine. Mansouri suihkutti kaasua eteisen postilaatikosta asuntoon.

Nainen lapsineen pakeni kaasua parvekkeelle. 11-vuotias poika altistui kuitenkin kaasulle. Hän kärsi iho-oireista ja silmien kirvelystä.

Poliisi tuli paikalle. Tuntematon kaasu oli sitkeää ainetta. Pelkkä läpivetotuuletus ei puhdistanut asuntoa. Naisen piti tuhota iso osa huonekaluista, tekstiileistä ja vaatteista, koska ne menivät käyttökelvottomiksi.

Mansouri kiisti teon oikeudessa. Hän totesi, ettei olisi niin mieletön, että kaasuttaisi lapsiaan.

Firmasta rahaa itselle

Törkeä kirjanpitorikos liittyy Mansourin yritystoimintaan. Hän piti vuosia Oulun keskustassa persialaista ravintolaa.

Ravintola menestyi pitkään, mutta viime vuosikymmenen vaihteessa, yrittäjän itsensä terveyden heiketessä ravintolayritys joutui taloudellisiin vaikeuksiin. Liikkeen kirjanpito oli tilitoimiston mukaan kunnossa, mutta poliisi selvitti oikeuden nyt hyväksymällä tavalla, että Mansouri oli ottanut itsensä ja perheensä käyttöön osakeyhtiöstä yli 50 000 euroa.

Tässä kuvattujen tekojen jälkeen Mansouri muutti Ruotsin Göteborgiin. Oulua ja ex-vaimoaan hän ei kuitenkaan unohtanut. Hän alkoi suunnitella tämän uuden miesystävän murhaa.

Mansouri sai värvättyä siikajokisen miehen toteuttamaan veriteon. Hän lupasi miehelle 35 000 euroa ja erilaisia taloudellisia etuja ulkomailla. Yhteydenpito siikajokelaisen ja Mansourin välillä tapahtui Facebook-keskusteluin, jotka olivat intensiivisiä.

Lopulta Spehan Erikkilä toteutti aikeen helmikuussa 2013. Hän kävi oululaismiehen kimppuun kerrostalon rappukäytävässä ja iski tätä veitsellä kaulaan.

Erikkilä ilmoitti Ruotsiin, että tehtävä on täytetty. Rahoja hän ei teosta koskaan saanut, vaan elinkautisen vankeusrangaistuksen. Todennäköisesti firmansa menettäneellä Mansourilla ei tällaisia rahoja olisi ollutkaan.

Kommentteja