16-vuotiaalle Romanialaiselle raiskaajalle 2 vuotta vankeutta

15-vuotias tyttö kuuli takanaan askelia ja kääntyi. 16-vuotias tarttui rinnuksiin, repi pensaikkoon ja raiskasi.

Helsingin hovioikeus tuomitsi 16-vuotiaana 15-vuotiaan tytön raiskanneen Romanialaisen kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeuden mukaan seksuaalirikokset olivat hyvin vakavia ja niissä oli suunnitelmallisia piirteitä. Teot kohdistuivat sattumanvaraisesti valikoituun ennalta tuntemattomaan tyttöön, jolle aiheutui teosta vakavia psyykkisiä seurauksia.

Teko oli seksuaalisesti kokemattomalle tytölle kipeä ja äärimmäisen järkyttävä. Tyttö kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä ja on tarvinnut kuukausien ajan apua selvitäkseen.

Romanialainen lähti seuraamaan tyttöä junasta. Kävelytiellä tyttö kuuli takanaan askelia ja kääntyi katsomaan, jolloin poika tarttui rinnuksista kiinni ja repi tytön pensaikkoon tytön yrittäessä potkia ja huutaessa apua. Teon aikana tyttö huusi ja pyysi lopettamaan, mutta poika repi vaatteet ja painoi tytön takaisin maahan.

Teon jälkeen poika poistui Romaniaan. Hänet on käräjäoikeuden mukaan tarkoitus lähettää Romaniaan rangaistuksen täytäntöönpanoa varten.

Käräjäoikeus päätyi aiemmin samaan ratkaisuun kuin nyt 16-vuotiaalle raiskaajalle 2 vuotta vankeutta

17-vuotias poika on tuomittu kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen viime vuoden kesäkuussa tapahtuneesta raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tuomittu oli tekohetkellä 16-vuotias. Uhri oli 15-vuotias tyttö, jolle teko aiheutti vakavat psyykkiset seuraamukset. Nuorukainen tuomittiin maksamaan tytölle noin 12 000 euron korvaukset.

Rikos tapahtui Pohjois-Tuusulassa.

Helsingin hovioikeus piti voimassa Tuusulan käräjäoikeuden langettaman rangaistuksen ja vahvisti käräjäoikeuden päätöksen, jonka mukaan tekijä luovutetaan takaisin Romaniaan tuomion täytäntöönpanoa varten.

Hovioikeuden mukaan teossa oli suunnitelmallisuutta. Tuomittu oli seurannut tyttöä junassa ja jäi pois samalla asemalla kuin tämä. Seurattuaan tyttöä hetken poika kävi tähän käsiksi tähän ja raahasi tämän kävelytien vieressä olevaan pensaikkoon.

Poika jäi kiinni nopeasti teon jälkeen. Päästyään poliisiputkasta vapaaksi kolme vuorokautta myöhemmin hän poistui Romaniaan, josta hänet luovutettiin Suomeen tuomiolle aiemmin tänä vuonna.

Syytetty kiisti raiskauksen. Dna-tutkimukset eivät kuitenkaan jättäneet epäilyksille sijaa. Tuomittu vaati hovioikeudessa rangaistuksen muuttamista ehdolliseksi.

Tuomitun mukaan hänen elämäntilanteensa on kohentunut teon jälkeen ja hän on menossa naimisiin. Hovioikeus jäi kaipaamaan tästä muutakin selvitystä kuin syytetyn oman kertomuksen.

Erikoista asiassa oli, että käräjäoikeudessa syyttäjä ei ollut vaatinut tekijälle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjä ei sitä vastustanutkaan, mutta ensisijainen vaatimus oli noin kahden vuoden ehdollinen tuomio.

Tuusulan käräjäoikeuden oli puolittain pakko tuomita tekijälle ehdoton rangaistus viime heinäkuussa. Luovutuspäätös Suomesta Romaniaan edellyttää nuorukaisen pitämistä siellä viranomaisten hallussa.

Vain ehdoton tuomio mahdollistaa tämän, eli käytännössä vankilaan sulkemisen Romaniassa.

Alle 18-vuotiaan tuomitseminen ehdottomaan vankeuteen edellyttää painavia syitä. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että tässä tapauksessa niitä oli.

Jos tekijä olisi ollut täysi-ikäinen, hänet olisi käräjäoikeuden mukaan tuomittu noin 3 vuodeksi vankeuteen. Yli kahden vuoden tuomiot ovat aina ehdottomia.

Kommentteja