Janne Juhani Hernesaho saalisti seksiseuraksi koulun läheltä 13-vuotiaan – selvisi ehdollisella

Käräjäoikeudessa tuolloin kolmekymppinen mies ei saanut tuomiota, mutta hovioikeus määräsi nykyään 33-vuotiaan Hernesahon 1,5 vuoden ehdolliseen törkeästä lapsen hyväksikäytöstä.

 

Vantaan käräjäoikeudessa Janne Juhani Hernesahoa vastaan nostettu syyte oli hylätty. Helsingin hovioikeus puolestaan tuomitsi nyt 33-vuotiaan miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ehdollisen vankeuden lisäksi mies määrättiin suorittamaan 50 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Neljä vuotta sitten tuolloin 29-vuotias Hernesaho tarjosi eräänä aamuna ennestään tuntemattomalle tytölle autokyytiä kouluun. Kyydin päätteeksi he vaihtoivat puhelinnumeroita.

Päivällä Hernesaho ja tyttö viestittelivät keskenään ja sopivat tapaamisesta koulupäivän jälkeen. Matkalla eräälle järvelle mies poikkesi kaupassa ostamassa siideriä ja olutta. Mies tarjosi tytölle siideriä ja oli yhdynnässä tämän kanssa.

 

Seksin jälkeen Hernesaho vei tytön takaisin koululle.

Oikeudessa tyttö kertoi sanoneensa miehelle, että hän on 13-vuotias. Hernesaho puolestaan sanoi, että tyttö oli kertonut hänelle olevansa 16-vuotias.

Käräjäoikeus uskoi miestä ja hylkäsi syytteen, koska tyttö myönsi halunneensa seksiä.

Käräjäoikeuden mukaan tyttö oli melko pitkä ja hänellä oli selvästi havaittavat naiselliset muodot. Tyttö oli puhunut oikeudessa hiljaa ja ujosti, mutta oikeuden mukaan se ei osoita, että tyttö normaalissa tilanteessa käyttäytyisi näin.

Hovioikeus päätyi toiseen lopputulokseen. Sen mukaan Hernesaho oli tahallaan ollut yhdynnässä 13-vuotiaan kanssa.

Mies kertoi, että hänen vaimonsa oli nähnyt hänen ja tytön väliset tekstiviestit miehen puhelimessa yhdyntää seuraavana päivänä. Vaimo oli uhannut tehdä lastensuojelu- tai rikosilmoituksen asiasta. Vaimo oli sanonut myös miettivänsä yhteydenottoa tytön vanhempiin.

Syyttäjän mielestä vaimon reaktio puhui sen puolesta, että mies olisi tiennyt tytön olevan hyvin nuori. Käräjäoikeus ei ollut samaa mieltä, vaan sen mielestä vaimon reaktiosta ei voida päätellä mitään.

Hovioikeus huomautti, että Hernesaho kyyditsi tytön tämän kouluun. Hovioikeus piti uskottavana tytön kertomusta, jonka mukaan hän oli sanonut olevansa menossa yläasteen kouluun.

Hovioikeuden mukaan tyttö oli vielä hovioikeuskäsittelyssä, neljä vuotta tapahtumien jälkeen, alaikäinen, eikä hän ollut millään tavalla ikäistään vanhemman ja kypsemmän oloinen.

Teon törkeyttä arvioidessaan hovioikeus otti huomioon miehen ja tytönmerkittävän ikäeron, tytön selvästi suojaikää nuoremman iän sekä Hernesahon välinpitämättömyyden tytön iän selvittämisestä.Hernesahon velvollisuus olisi ollut varmistaa tytön ikä.

Oikeus totesi, että miehen tarkoituksena oli hakeutua satunnaiseen seksisuhteeseen sattumalta tapaamansa tytön kanssa.

Edelleen oikeus otti huomioon alkoholin hankkimisen ja tarjoamisen tytölle sekä sen, että yhdyntä oli ollut suojaamaton.

Oikeuden mukaan tyttö oli traumatisoitunut tapahtuneesta.

 

Lähde: MV-Lehti

Kommentteja