Nuori nainen raiskattiin keskellä kaupunkia – pakeni poliisipartion luo

Yökerhosta miesseurassa poistunut nainen joutui raiskatuksi parkkihallin portaikossa Rovaniemen ydinkeskustassa.

 

  • Naisen mukaan heidän piti mennä jatkoille, mies kuitenkin johdatteli hänet liikerakennuksen portaikkoon.
  • Mies yllätti hämmentyneen ja humalaisen naisen. Toisen yhdynnän alkaessa naisen onnistui päästä irti.
  • Nainen juoksi suoraan kulman takana päivystäneen poliisiauton luo.

 

Nuori nainen raiskattiin Rovaniemen keskustassa kuvassa keskellä näkyvän kattoparkin portaikossa. Kautta Suomen tunnettu Lordin aukio sijaitsee liikerakennuksen takana.

Nuori nainen raiskattiin Rovaniemen keskustassa kuvassa keskellä näkyvän kattoparkin portaikossa. Kautta Suomen tunnettu Lordin aukio sijaitsee liikerakennuksen takana. JUSSI LEINONEN/ LKA

Rikos tapahtui Rovaniemen Koskikadulla sijaitsevan liikerakennuksen parkkitasanteen portaikossa toissa vuoden toukokuussa.

Raiskauksesta syytetty 31-vuotias kiisti käräjäsalissa järjestelmällisesti rikoksen. Hän väitti, ettei muista lainkaan seksuaalista kanssakäymistä.

Syytetty kertoi olleensa kavereidensa kanssa diskossa. Hän oli juopunut siinä määrin, että hänellä on vain hämäriä muistikuva loppuyön tapahtumista.

Mikäli hän kuitenkin oli ollut sukupuoliyhteydessä, on teko tapahtunut yhdessä ja naisen suostumuksella.

Syytetty korosti, että hän kunnioittaa naisia eikä ole väkivaltainen. Hän oli antanut tytölle puhelinnumeronsa, koska he eivät voineet mennä hänen asuntoonsa.

31-vuotias kertoi, että on asunut Euroopassa kahdeksan vuotta, joista kolme Suomessa. Hän on sittemmin mennyt suomalaisen naisen kanssa naimisiin.

Naisen kertomus

Naisen kertomus on hyvin erilainen kuin miehen.

He lähtivät yhdessä yökerhosta. Nainen oli saanut mieheltä sellaisen käsityksen, että heidän piti mennä miehen tietämään jatkopaikkaan – paikkaan jossa olisi muitakin ihmisiä.

Kohta yökerhosta lähdettyä mies johdatti naisen kerrostalon portaikkoon. Nainen ymmärsi ensin, että jatkot olisivat kyseisessä rakennuksessa.

Mies kuitenkin veti housunsa alas ja heti perään naisen farkut polviin. Mies suuteli häntä kaulaan ja yhtyi häneen peniksellään lupaa kysymättä.

Ensimmäinen yhdyntä tapahtui seisaallaan ja kasvot vastakkain. Nainen olisi ollut tilanteessa ehkä hieman miehen yläpuolella.

Nainen kertoi, että hän kielsi miestä monta kertaa sanomalla ”ei”. Tämä ei lopettanut vaan yritti kohta toista yhdyntää, joka sattui.

Ei halunnut mieslääkäriä

Tällä kertaa nainen kokosi voimansa ja hänen onnistui työntää mies luotaan. Hän juoksi ulos talosta. Hän näki lähellä poliisiauton, jonka luokse riensi.

Järkyttynyt nainen ilmoitti partiolle ”ulkomaalaisen miehen raiskanneen” hänet. Poliisi alkoi välittömästi tutkia väitettä.

Partio vei naisen vielä samana aamuyönä lääkärin vastaanotolle. Nainen kuitenkin kieltäytyi seri-tutkinnasta (seksuaalirikos), koska lääkäri oli mies.

Vasta myöhemmin nainen sai tietää, että hän olisi voinut pyytää naislääkäriä paikalle

Käräjäoikeudelle nainen kertoi olleensa hyvin humalassa. Hän oli juonut kymmenkunta siideriä.

Itse tilanne oli naisen mukaan lyhyt, mutta sen kestoaikaa hän ei osannut määritellä. Nainen ei halunnut kertoa tarkemmin miehen teoista.

Naisen mukaan hän oli tutustunut mieheen yökerhossa. He olivat puhuneet keskenään englantia.

Tahroista DNA-näytteet

Poliisi löysi naisen kuvaamasta portaikosta kaksi kondomia ja irti revityt kondomisuojat. Portaikosta, naisen housuista ja toppatakin helmasta löytyi jälkiä eritteestä.

Krp:n laboratoriossa tahrat osoittautuivat spermaksi ja niistä eristettiin DNA:ta, joka käy yhteen syytetyn DNA:n kanssa.

Oikeudella oli todisteena myös yökerhon valvontakameran tallenne. Videolla näkyy, että syytetty ja nainen juttelevat keskenään naulakon luona ja poistuvat sitten yhdessä ulos.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan naisen humalatila näkyy videolta selvästi, miehestä humalatilaa ei pysty erottamaan.

”Vankka näyttö”

Puolustus ihmetteli sitä, että jos 31-vuotias olisi tosiaan raiskannut asianomistajan ja tapahtuma olisi ollut väitetysti lyhyt, niin kuinka mies olisi ehtinyt riisua itsensä ja naisen sekä avata sen jälkeen vielä kaksi kondomipakkausta.

Kiistäminen ei vakuuttanut oikeutta. Käräjäoikeus katsoo, ettei 31-vuotias ollut tapahtumayönä niin humalassa kuin väittää.

Syytetyn kertomus ei ole yhtä uskottava kuin naisen. Hän on kuvannut vain itselleen myönteisiä seikkoja.

Oikeuden mukaan näyttö rikoksesta on vankka. Syyte on näytetty toteen asiaomistajan (naisen) kertomuksella, jota todisteet tukevat.

Selvisi ehdollisella

Lapin käräjäoikeus katsoi teon raiskaukseksi ja tuomitsi 31-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

31-vuotias selvisi ehdollisella, koska teossa ”ei ole käytetty huomattavaa väkivaltaa”. Huomattavan väkivallan sijaan 31-vuotias käytti hyväkseen naisen humalatilaa.

31-vuotias on niin ikään ensikertalainen.

Ehdollisen vankeuden pituus on puolitoista vuotta.

31-vuotiaan tulee maksaa uhrilleen kipukorvausta sata euroa sekä loukkauksesta korvausta kaksituhatta euroa.

Perjantaina annettu alioikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Kommentteja