Poikkeuksellisen törkeä pahoinpitely – uhrina 80-vuotias muistisairas vanhus

Helsingin käräjäoikeudessa on kesken poikkeuksellisen törkeän jutun oikeudenkäynti, jossa 28-vuotias mies pahoinpiteli ja kuristi julmasti 80-vuotiasta muistisairasta miestä.

28-vuotiasta somalialaistaustaista miestä syytetään muun muassa tapon yrityksestä, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Oikeus on antanut jutussa jo viime joulukuussa välipäätöksen, kun syytetty passitettiin mielentilatutkimukseen. Välipäätöksessä oikeus totesi tapahtumat, muttei ottanut vielä kantaa rikosnimikkeisiin.

Seksuaalirikossyytteen takia suljetuin ovin käyty oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon tiistaina.

Tapaaminen asunnossa

Teot tapahtuivat viime vuoden heinäkuussa, kun 28-vuotias somalialaistaustainen mies saapui 80-vuotiaan miehen luokse tämän asuntoon Helsingin keskustassa iltayhdeksältä. Hän oli ollut siellä aiemminkin. Oikeussalissa kävi ilmi, että 80-vuotias Alzheimerin taudista kärsivä mies oli maksanut nuoremmille miehille seksistä.

Uhrin ja syytetyn kertomukset tapahtuneesta olivat ristiriitaiset. Uhrin mukaan pahoinpitelytilanne oli alkanut leikkimielisestä sitomisesta. Sen sijaan tekijä kertoi oikeudessa suuttuneensa, kun vanhus ilmoitti, ettei hänellä ollut rahaa maksaa seksistä.

80-vuotiasta miestä kuultiin videolle poliisitutkinnassa. Oikeussaliin hän ei enää sairautensa takia kyennyt saapumaan.

Kiersi narua kaulaan

Käräjäoikeus päätteli tapahtumia kertomusten ja teknisten todisteiden, kuten uhrin vammojen ja asunnon verijälkien avulla.

Oikeuden mukaan 28-vuotias kuristi vanhusta kyynärvarsiotteella takaapäin kurkusta ja löi uhria päähän savisella enkeli-patsaalla. Lisäksi nuorempi mies oli hakenut vaatehuoneesta viiden millimetrin paksuista narua, jolla lattialla olevan vanhuksen jalat ja kädet sidottiin yhteen.

28-vuotias kiersi narua myös useita kierroksia vanhuksen kaulaan. Kuristaessaan mies uhkasi tappaa. Uhria myös potkittiin vartaloon ja jalkoihin.

Tilanne asunnossa jatkui noin kaksi tuntia.

Kultasormus sormesta

Jossain vaiheessa vanhus oli pyytänyt löysäämään köyttä ja näin oli tapahtunut. Myöhemmin 28-vuotias kiristi narua uudestaan ja myös veti narua ylöspäin kuin hirttääkseen vanhan miehen.

Syyttäjän mukaan 28-vuotias oli myös raiskannut vanhuksen. Oikeuden mukaan jutussa jäi kuitenkin näyttämättä, että vanhus olisi pakotettu sukupuoliyhteyteen.

Pahoinpitelyn päätteeksi 28-vuotias anasti vanhukselta kultasormuksen sormesta ja rannekellon kädestä. Mies vei myös hopeisia ruokailuvälineitä, matkapuhelimen ja kotihoidossa käytettävän tablettitietokoneen.

28-vuotias poistui asunnosta aamuyöllä kello kahden aikaan. Vanhuksella kesti kaksi tuntia avata narut ja hän käveli terveysasemalle aamulla.

28-vuotiaalla on rikostaustaa vuodesta 2011.

Kommentteja