Turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta Kuopiossa

Turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta Kuopiossa

 

Syyttäjälle on edennyt tapaus, jossa poliisi epäilee turvapaikanhakijaa raiskauksesta. Tapaus sattui Kuopion keskustassa marraskuun alussa.

Poliisin mukaan epäilty rikos tapahtui yöaikaan viikonloppuna ravintolaillan päätteeksi. Uhrina oli 1990-luvun puolivälissä syntynyt kuopiolaisnainen.

Käräjäoikeuden käsittelyyn on menossa jo toinen juttu, jossa turvapaikanhakijaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Siinä turvapaikanhakijan epäillään ahdistelleen, kopeloineen ja suudelleen väkisin vuonna 1989 syntynyttä kuopiolaisnaista keskustassa lokakuun puolivälissä.

– Kaikkiaan meillä on noin kymmenkunta ulkomaanalaistaustaista epäiltyä liittyen seksuaalirikoksiin, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Mikko Lyytinen kertoo.

– Yleisin tapaus on, että ravintolaillan jälkeen seurataan ja tungetaan väkisin seuraan ja ruvetaan koskettelemaan.

Lyytisen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole aiheuttaneet mitään äkillistä nousua seksuaalirikosten määriin.

– Kokonaisuuteen suhteutettuna määrät ovat vähäisiä. Kantaväestöä epäillään tämäntyyppisistä rikoksista lähes viikoittain.

Elokuun alusta marraskuun loppuun mennessä Itä-Suomessa kirjattiin noin 21 300 rikosepäilyä. Niistä vain 12:ssa epäiltynä oli turvapaikanhakija.

– Turvapaikanhakijoihin kohdistuvia rikosepäilyjä on meillä yllättävän vähän, rikoskomisario Leevi Makkonen vahvistaa.

Aiemmin keskiviikkona poliisi kertoi vielä 11:stä epäilystä, mutta tutkinnanjohtaja vahvisti Savon Sanomille myös raiskausepäilyn liittyvän turvapaikanhakijaan.

Listalta löytyy kahden seksuaalirikoksen lisäksi muutamia pahoinpitelyjä ja näpistyksiä. Leväsen hätämajoituskeskuksessa poliisi kirjoitti sakot turvapaikanhakijalle tupakointirikkomuksesta. Tupakointi oli jatkunut toistuvista kielloista huolimatta.

Kolme tapausta liittyy vääriin henkilötietoihin, joita oli annettu maahan tultaessa.

Erityisen häiriöalttiita paikkoja ei näyttäisi Itä-Suomessa olevan. Yhteenkään vastaanottokeskukseen tai hätämajoitukseen ei ole kirjattu useampaa pahoinpitelyä.

– Vaikea sanoa, miksi luvut on näinkin alhaisia. Täällä yksiköt ovat pienempiä kuin muualla Suomessa. Ja niissä muutamissa isoissa yksiköissä on paljon perheitä. Eniten työllistävät nuorten miesten yksiköt, Makkonen sanoo.

Pohjois-Savossa poliisia on työllistänyt eniten poliisin oma-aloitteinen valvonta. Se liittyy tehostettuun ympärivuorokautiseen ulkomaalaisvalvontaan.

– Vastaanottokeskukset ja hätämajoitukset työllistävät. Partiot käyvät muun valvonnan yhteydessä 50–70 kertaa viikossa näissä yksiköissä, vähintään tontilla mutta myös jututtamassa henkilökuntaa ja turvapaikanhakijoita. Tätä on tehty syyskuun alusta, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo.

Esimerkiksi Siilinjärven Tarinassa poliisi on vieraillut noin sata kertaa.

– Sillä on häiriöitä ennaltaehkäisevä merkitys, Pohjolainen perustelee.

Hätäkeskuksen hälyttämänä poliisi on mennyt turvapaikanhakijoiden luokse Pohjois-Savossa vajaat 60 kertaa syyskuun alun jälkeen.

– Nuorten poikien tekemä Tarinan savukranaatti-isku oli poikkeus. Yleisin tapaus on, että kaksi turvapaikanhakijaa tappelee keskenään. Meidät on hälytetty paikalle myös palohälytysten yhteydessä.

Keiteleellä tällä viikolla avattu vastaanottokeskus tuo lisähaasteen poliisin työlle. Pohjolainen pitää hyvänä sisäministeriön linjausta, että turvapaikanhakijat sijoitettaisiin alle 30 kilometrin etäisyydelle keskuskaupungeista. Keiteleelle tulee matkaa Kuopiosta 100 ja Iisalmesta 90 kilometriä.

– Jos jotain sattuu, lähin poliisi on ehkä Keski-Suomen puolella. Keiteleen keskuksen kanssa pitää vain elää vaikka se on todella iso haaste.

Pohjolainen pitää kokonaistilannetta edelleen ihan hyvänä Pohjois-Savossa. Ylilyöntien välttäminen vaatii vastuullisuutta kaikilta.

– Tunnelma yksiköissä ja niiden ulkopuolella on kuitenkin selvästi kiristynyt. Myös vihapuheisiin liittyviä esitutkintoja on käynnistetty useita.

Kommentteja