Tuttavaporukan saunailta päättyi raiskaukseen

28.2.2016

Helsingin hovioikeus tuomitsi Brasilialaisen João Gleycivando Pereira Marquesin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen raiskauksesta ja pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Uhreja oli kaksi. Teot tapahtuivat maaliskuussa 2013 Helsingin Lauttasaaressa.

Hovioikeus muutti tämänviikkoisella päätöksellään käräjäoikeuden marraskuussa 2014 antamaa tuomiota.

Käräjäoikeus oli katsonut tekohetkellä 30-vuotiaan Pereira Marquesin syyllistyneen yhteen raiskaukseen, mutta ei kahteen, kuten syyttäjä vaati. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuodeksi ja 10 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Sekä syyttäjä että vastaaja valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen raiskaukseen ja sukupuoliyhteyteen pakottamiseen ja tuomio koveni neljällä kuukaudella.

Uhri tiedottomana

Teot tapahtuivat, kun harrasteporukka ja heidän tuttaviaan olivat kokoontuneet saunailtaan.

Pereira Marques toi asunnolle isossa kassissa brasilialaista viinaa ja tarvikkeita caipirinha-drinkkien valmistusta varten.

Jossain vaiheessa iltaa seurue siirtyi yhden seurueeseen kuuluvan vanhempien kolmikerroksiseen asuntoon, jossa he nauttivat Pereira Marquesin tekemiä drinkkejä ja jotain muuta päihdyttävää ainetta.

Toinen uhreista heräsi jossain vaiheessa siihen, että vastaaja raiskasi hänet.

Uhri oli runsaan alkoholin tai muun päihdyttävän aineen ja unitilasta johtuvan tiedottomuuden takia kykenemätön puolustamaan itseään. Hänen oli vaikea pysyä hereillä ja sekavan tilansa vuoksi hän nukahti uudestaan kesken teon.

Yöllä mies oli vielä toistamiseen yhdynnässä uhrin kanssa tämän tietämättä.

Nainen kielsi

Toisen uhrinsa Pereira Marques riisui asunnon alakerrassa ja käytti seksuaalisesti hyväkseen tämän tiedottomuutta.

Uhri oli päihtynyt ja puolustuskyvyttömässä tilassa. Yön aikana mies oli tehnyt naiselle useita seksuaalisia ja nöyryyttäviä tekoja.

Jossain vaiheessa nainen oli pystynyt ilmaisemaan ”ei” ja ”ei ilman kondomia”, ja hän veti peiton päällensä. Mies oli tuolloin keskeyttänyt tekonsa.

Esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa Pereira Marques kertoi menneensä uhrin kanssa yhdessä alakertaan ja heidän suudelleen toisiaan. Hovioikeudessa hän kertoi menneensä itse edeltä alakertaan ja naisen seuranneen häntä. Miesten kertomus poikkesi naisten ja todistajien kertomuksista.

Oikeuden mukaan miehen täytyi huomata, ettei nainen tilansa vuoksi pystynyt muodostamaan tahtoaan seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyen.

Mies kiisti molemmat syytteet. Hän ei omasta mielestään syyllistynyt tekoihin.

Pereira Marques kiisti seksuaalisen kanssakäymisen ensimmäisen uhrin kanssa, mutta hän kertoi harrastaneensa seksiä toisen naisen kanssa.

Hovioikeus katsoi, että ensimmäisen uhrin kohdalla raiskauksen tunnusmerkistö täyttyi. Tuomio ei muuttunut käräjäoikeudesta.

Toisen naisen kohdalla hovioikeus tuomitsi miehen pakottamisesta sukupuoliyhteyteen, koska teossa ei ollut käytetty väkivaltaa ja mies keskeytti tekonsa naisen kieltäessä häntä. Käräjäoikeus oli jättänyt miehen tästä teosta tuomitsematta.


2016-04-08 09.56.00

 

2016-04-08 09.56.57
João Gleycivando Pereira Marques, burgereita ja raiskauksia.
Kommentteja