Porvoolaispari joutui maantierosvojen uhriksi: huijasivat pysähtymään, vaativat tuhatta euroa – ”Mieheni on yhä hyvin järkyttynyt”

Huijarit käyttävät ihmisten avuliaisuutta ja lainkuuliaisuutta hyväkseen.

PORVOO  |  Porvoolaisen pariskunnan keskiviikkoinen matka Vantaan Ikeaan sai ikävän käänteen. Kehä III:n liittymässä, katveessa päätieltä oli tummansininen uudehko mersu hätävilkut päällä.

Autossa oli saksalainen rekisterikilpi. Pariskunta pysähtyi auttamaan matkustajia, jotka olivat ilmeisesti romanialaisia miehiä.

– Toinen heistä oli pukeutunut hienoihin merkkivaatteisiin kenkiä myöten, toinen oli ”rönttösempi”, porvoolaisrouva kertoo.

– Miehet selittivät, että heillä on vain kaksi litraa bensaa eivätkä he tiedä, missä on bensa-asema.

Mieheni oli aivan sokissa.

Pariskunta lupasi ajaa edeltä huoltoasemalle. Toinen miehistä antoi käyntikortin ja ison sormuksen ”pantiksi” siitä, että he ovat oikealla asialla.

Huoltoasemalla miehet olivat tarvitsevinaan apua automaatin kanssa.

– Mieheni meni heidän avukseen tankkaamaan. Heillä ei ollutkaan rahaa. Mieheni maksoi pankkikortiltaan muutaman kympin. Siinä vaiheessa miehet alkoivat vaatia häneltä tuhatta euroa.

Rouva seurasi tilannetta huoltoasemalla pariskunnan omasta autosta.

– Näin, ettei kaikki ollut kunnossa. Kun mieheni tuli autoon, hän oli aivan sokissa.

Rouvan mukaan miehet puhuivat selvää englantia ja heidän toimintansa oli selvästi järjestäytynyttä.

Porvooseen palattua pariskunnan mies vei hänelle jääneet ”kultasormukset” arvioitaviksi ja kävi ilmi, että ne ovat arvottomia. Rouva haluaa varoittaa kaikkia, ettei vastaavassa tilanteessa pidä pysähtyä vaan soittaa hätäkeskukseen.

– Auttaa voi, mutta pitää ymmärtää, millaiseksi maailma on muuttunut. Ei pidä olla liian sinisilmäinen.

Porvoolaispariskunta on häpeissään omasta hyväuskoisuudestaan, eikä halua julkisuuteen omilla nimillään.

– Mieheni on yhä hyvin järkyttynyt.

Poliisille ei ole nyt tehty uusia ilmoituksia mutta tämä on ”tuttua kauraa” vuosien varrelta, kertoo rikoskomisario Leif MalmbergItä-Uudenmaan poliisista.

– Kaikilla on kännykät ja apua voi soittaa. Itse voi ilmoittaa tilanteesta numeroon 112 – apua tulee ammattiauttajien taholta hyvinkin nopeasti.

Hän neuvoo ottamaan hätävilkkuja vilkuttavan auton rekisterinumeron talteen, jos se onnistuu liikennettä vaarantamatta.

– Poliisi ei kiellä auttamasta ihmisiä, mutta tänä päivänä on hyvä tiedostaa, että kaikki hätävilkkutapaukset eivät ole hätätapauksia.

Asiasta pitää kuitenkin varmistua.

– Riittävä varmistus useimmissa tapauksissa on se, että autossa ei näy vaurioita eikä loukkaantuneita henkilöitä. Koneremonttiin ei ole velvollisuutta osallistua tai sellaista apua järjestää, Malmberg täsmentää.

Kommentteja